До 25 500 гривень штрафу: як українців каратимуть за прослуховування російської музики

19:25, 30 червня 2024
В Україні зростуть штрафи за російську музику в громадських місяцях з 70 гривень до 25 500 гривень.
До 25 500 гривень штрафу: як українців каратимуть за прослуховування російської музики
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні можуть значно збільшити штрафи за прослуховування російської музики у громадських місцях. Зараз штраф становить 70 гривень, але він може зрости до 5100-25500 гривень. Контроль за дотриманням цього правила покладено на керівників закладів торгівлі, громадського харчування та сфери послуг.

Про це йдеться у законопроєкті «Про внесення змін до ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності за порушення законодавства установами торгівлі, громадського харчування та сфери послуг у сфері обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора». Ініціативу запропонували 16 депутатів.

За новим законопроєктом, керівники закладів будуть відповідальні за те, щоб російська музика не звучала у їхніх приміщеннях. Штрафи будуть накладатися на них, а не на окремих громадян. Підтримку цій ініціативі вже висловили деякі депутати та мовний омбудсмен, аргументуючи її необхідністю зміцнення національної безпеки та зменшення впливу держави-агресора на українців.

Законопроєкт №9547, зареєстрований у Верховній Раді, передбачає підвищення відповідальності за публічне використання музичного продукту російською мовою у закладах торгівлі, громадського харчування та сфери послуг. Штрафи за порушення цього закону пропонуються у розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 гривень). За повторне порушення протягом року штраф складатиме від 1700 до 25500 гривень.

У пояснювальній записці до законопроєкту наведено приклад конфлікту, що стався на початку липня 2023 року у селі Погреби на Київщині. Відвідувачку закладу, яка зробила зауваження щодо використання російської музики в караоке, виштовхали з приміщення. Поліція склала адміністративний протокол щодо закладу за статтею 155 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка передбачає штраф від 17 до 170 грн. У парламенті вважають, що таке покарання не є «адекватним».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Гребенюк
    Наталія Гребенюк
    суддя Східного апеляційного господарського суду