Чи можуть голова правління, директор чи головний бухгалтер бути зареєстровані як ФОП — відповідь

07:39, 2 жовтня 2024
Питання державної реєстрації ФОП, зокрема, обмежень щодо реєстрації ФОП не належить до компетенції органів ДПС.
Чи можуть голова правління, директор чи головний бухгалтер бути зареєстровані як ФОП — відповідь
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Державна податкова служба роз’яснила, чи може посадова особа приватного права (голова правління, директор, генеральний директор, головний бухгалтер) бути зареєстрована як фізична особа-підприємець.

Право фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності та обмеження на її здійснення визначені Конституцією України, Цивільним та Господарським Кодексами, Законом України № 1700-VII «Про запобігання корупції» із змінами та доповненнями.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації, регулюються Конституцією, Законом України № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону № 755.

Державна реєстрація та інші реєстраційні дії, відповідно до ст. 25 Закону № 755 проводяться на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації; судових рішень, що набрали законної сили і тягнуть за собою за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань та рішень, прийнятих за результатами оскарження в адміністративному порядку відповідно до ст. 34 Закону № 755.

Контролюючі органи отримують відомості з ЄДР про державну реєстрацію та інші реєстраційні дії у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами контролюючих органів для виконання покладених повноважень.

Взяття на облік фізичних осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з ЄДР, наданих державним реєстратором згідно з Законом № 755.

Питання державної реєстрації фізичних осіб – підприємців, зокрема, обмежень щодо реєстрації фізичною особою – підприємцем не належить до компетенції органів ДПС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області