У Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича запрацює нова магістерська освітня програма з експертизи кави, чаю і какао. Про це повідомила завідувачка кафедри хімії та експертизи харчової продукції Анастасія Сачко, передає Суспільне.
Програма має назву «Експертиза та технології продуктів із субтропічної сировини» і запрацює з вересня 2025 року.
Вона передбачає загальну спеціальність G13 «Харчові технології». Завдяки цьому випускники зможуть працювати не лише в галузі обробки кави чи чаю, а й на інших підприємствах харчової промисловості.
«Попри акцент на продукції із субтропічної сировини, студенти не будуть обмежені вузькою спеціалізацією. Однак вони будуть цінними для кавової індустрії, яка зараз активно розвивається в Україні і відчуває певний кадровий голод», – зазначила Сачко.
Викладати на програмі будуть не лише викладачі університету, а й фахівці харчової галузі, зокрема запрошені експерти та практики. До навчального процесу також планують залучити працівників підприємств-партнерів, серед яких — чемпіони світу з обсмажування кави.
Програма передбачає дві ключові практики:
За словами Сачко, хоча подібні освітні ініціативи вже існували в Україні, ця програма магістерського рівня є унікальною за своїм змістом і фокусом.
Для вступу на програму потрібно буде скласти єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) та фахове випробування.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.