На Житомирщині виявили порушення прав 164 довічно засуджених осіб

11:36, 7 февраля 2020
Перевірку проводив Офіс Генерального прокурора.
На Житомирщині виявили порушення прав 164 довічно засуджених осіб
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс Генерального прокурора вимагає вжити заходів до усунення порушень у Житомирській установі виконання покарань № 8, де утримується 164 довічно засуджені особи. Про це інформує прес-служба ОГП.

У ході перевірки встановлено грубі порушення їхніх прав. Зокрема, мова йде про недотримання норм житлової площі. Усі засуджені до довічного позбавлення волі перебувають у камерах, площа яких становить менше 4 квадратних метрів на особу.

«Також адміністрацією установи не створені умови для працевлаштування довічно ув’язнених, у тому числі тих, які мають заборгованість за виконавчими документами, до її повного погашення. Наразі 82 засуджених до довічного позбавлення волі у Житомирській установі зобов’язані відшкодовувати шкоду, заподіяну злочинами, сплачувати аліменти. Борг перевищує 3,6 млн грн.

В Україні кількість осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, складає 1513 осіб, серед яких 23 жінки. Майже половина довічно засуджених відбуває покарання у Вінницькій – 389 осіб, Житомирській – 194 та Запорізькій – 162 областях.

Також переважна більшість довічно ув’язнених відбувають покарання у СІЗО та установах виконання покарань, не призначених для їх утримання, оскільки у виправних колоніях для них не забезпечені відповідні умови та вимоги режиму через брак фінансування. Відповідно до вимог законодавства, після відбуття десяти років покарання засуджені до довічного позбавлення волі повинні переводитися з приміщень камерного типу до звичайних житлових приміщень колоній максимального рівня безпеки. Однак на сьогодні така установа в Україні лише одна, у Сумській області», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст збирається відкрити приватні СІЗО.

Також українські в’язні зможуть подавати онлайн скарги щодо умов тримання.

Зазначимо, що, за словами міністра юстиції, наразі точно невідомо, скільки ув’язнених перебуває у тюрмах.

Додамо, що очільник Мін'юсту був неприємно вражений умовами в українських СІЗО.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва