США дозволили Україні бити їхньою зброєю по всій лінії кордону з рф

09:19, 21 червня 2024
Дозвіл бити по цілях рф стосується не лише Харківської області, а всього кордону.
США дозволили Україні бити їхньою зброєю по всій лінії кордону з рф
Джерело фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сполучені Штати Америки заявили, що Україна може використовувати американську зброю для ударів по російських силах, які обстрілюють українські війська з будь-якої точки кордону з рф, а не лише поблизу Харківської області. Про це повідомив речник Пентагону Патрік Райдер, передає Reuters.

Минулого місяця президент США Джо Байден дозволив Україні застосовувати надану зброю по військових цілях у росії. Однак спочатку це рішення стосувалося лише цілей, розташованих поблизу кордону зі східною Харківською областю України.

Під час брифінгу генерал-майор ВПС Патрік Райдер наголосив, що Україна вже використовувала американську зброю проти російських військ не лише поблизу Харкова, але й в інших місцях уздовж кордону.

«Здатність мати можливість вести вогонь у відповідь при обстрілі – це те, на чому зосереджена ця політика... Оскільки ми бачимо, як російські війська ведуть вогонь через кордон, здатність України вести вогонь у відповідь по цих наземних військах, використовуючи боєприпаси, надані США, є самообороною», – сказав Райдер.

Він додав, що такі дії є самозахистом.

Ці заяви Райдера повторюють коментарі радника Байдена з національної безпеки Джейка Саллівана, який також наголосив на логіці таких дій.

«Це не про географію. Це про здоровий глузд», – сказав Салліван в інтерв'ю PBS. Він підкреслив, що Україна має право завдавати удари по російським силам, які атакують або планують атаки з території росії. Салліван також зазначив, що Україна може використовувати системи протиповітряної оборони для обстрілу російських літаків, які планують атаки на українську територію.

Лінія фронту в Україні залишається майже незмінною з кінця 2022 року, незважаючи на численні втрати з обох сторін у найкривавішій битві в Європі з часів Другої світової війни.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ольга Дьоміна
    Ольга Дьоміна
    екс-секретар судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
  • Павло Вовк
    Павло Вовк
    голова Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Олександр Пасенюк
    Олександр Пасенюк
    суддя Конституційного Суду України у 2011-2016 рр., Президент ГО «Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів»
  • Юлія Войтенко
    Юлія Войтенко
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Тетяна Невідома
    Тетяна Невідома
    член Ради суддів України, суддя Київського апеляційного суду