З’їзд науковців-правників обирає члена Вищої ради правосуддя, онлайн-трансляція

17:00, 16 листопада 2023
На єдину вакантну посаду члена ВРП по квоті з’їзду науковців-правників претендують шість кандидатів з Києва, Харкова та Чернівців.
З’їзд науковців-правників обирає члена Вищої ради правосуддя, онлайн-трансляція
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ 16 листопада 2023 року спробує обрати свого представника на єдину вакантну посаду по квоті науковців-правників.

Етична рада 23 жовтня визначила, що за посаду члена ВРП можуть претендувати шість кандидатів:

КВАША Оксана Олександрівна – професор, вчений секретар Інституту держави і права ім. В. М. Корецького. Кандидат спеціалізується на питаннях кримінального права та кримінології. 

РОЖНОВ Олег Вікторович – доцент кафедри цивільної юстиції та адвокатури Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого. Це вже друга спроба кандидата стати членом Ради правосуддя. 

КОРОЛЬ Володимир Іванович – завідувач відділу міжнародного приватного права та правових проблем євроінтеграції Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва ім. акад. Ф. Бурчака Національної академії правових наук. 

КОВБАС Ігор Васильович - доцент кафедри публічного права юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Фахівець з питань адміністративного права, проблем публічних послуг, діяльності нотаріату. За сумісництвом кандидат працює юрисконсультом Чернівецької обласної організації політичної партії «Слуга народу». 

НАЗАРОВ Іван Володимирович – заступник голови тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, головний науковий співробітник відділу забезпечення інтеграції академічної та університетської правової науки та розвитку юридичної освіти Київського регіонального центру Національної академії правових наук. Спеціалізується на проблемах судочинства, адвокатури, правоохоронних органів. Це вже друга спроба кандидата стати членом Ради правосуддя.  

ДАВИДОВИЧ Ірина Ігорівна – доцент кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Т. Шевченка. Кандидат спеціалізується на проблемах кримінального права. 

З’їзд відбувається у будівлі столичного Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ).

ПРАВО ТВ веде онлайн-трансляцію.



18:36 «Ми з вами продемонстрували повагу до законів», - подякував делегатам головуючий на з'їзді Анатолій Мазаракі.

З'їзд науковців-правників завершив роботу.

 


18:33 Результати голосування затверджені з'їздом.


18:32 «Я виправдаю ваші очікування»,- наостанок звернулася до делегатів з'їзду Оксана Кваша.


18:31 Оксана Кваша склала присягу члена Вищої ради правосуддя.


18:27 Результати другого туру голосування:

Дійсні бюлетені - 106

Недійсні бюлетені - 4

Оксана Кваша - 72

Іван Назаров - 34

Таким чином, переможцем стала Оксана Кваша - професор, вчений секретар Інституту держави і права ім. В. М. Корецького. Кандидат спеціалізується на питаннях кримінального права та кримінології. 

У 2019 році Оксана Кваша брала участь у парламентських виборах від партії «Слуга народу» (номер 159 у списку).


17:50 Відбувається процедура голосування за кандидата на посаду члена ВРП.

Процедура голосування фіксуюється на відеокамеру.


17:40 Делегати готуються проголосувати у другому турі.


17:11 Оголошено другий тур голосування.

Голосовування відбудеться за Оксану Квашу та Івана Назарова.

Для перемоги кандидату на посаду члена ВРП небхідно набрати 56 голосів.


17:08 Оголошені результати голосування. Результати наступні:

Дійсні бюлетені - 110

Недійсні - 1

Голоси за кандидатів:

Олег Рожнов - 10

Іван Назаров - 19

Ірина Давидович - 13

Оксана Кваша - 49

Ігор Ковбас - 4

Володимир Король - 15

Таким чином, ніхто з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів.


16:10. Головуючий на з'їзді ректор ДТЕУ Анатолій Мазаракі закликав делегатів не псувати бюлетені, як це було у червні. "Такі дії є аморальними. Тоді деякі делегати завадили нам обрати члена ВРП. Давайте так більше не робити",- закликав Анатолій Мазаракі.


16:04. Під час роботи з'їзду вже традиційно спалахнули дискусії щодо наявності повноважень деяких делегатів.

Так, виникли питання щодо делегатів, які надіслали документи в електроному вигляді або не надали свій паспорт.

Втім, інші делегати зазначили, що такий підхід до повноважень делегатів є надмірним "крючкотворством".


15:37. Перерва для виготовлення бюлетенів.


15:30. Мандатна комісія з'їзду підтвердила повноваження усіх 111 присутніх делегатів.


15:20. Виступив представник НУ "Києво-Могилянська академія" (НАУКМА) Микола Хавронюк.

Він розповів, що на з'їзді наявний конфлікт інтересів.

"На з'їзді незмінний з минулого з'їзду секретар з'їзду. До того ж він представляє Національний юридичний університет ім. Я. Мудрого. Двоє кандидатів на посаду члена ВРП також представляють НЮУ ім. Я. Мудрого (Іван Назаров та Олег Рожнов - авт.). Закликаю цих кандидатів відмовитися від участі у виборах. Також представники НЮУ ім. Я Мудрого вже є у ВРП (Дмитро Лук'янов та Микола Мороз - авт.). Це несправедливо. Я закликаю голосувати або за кандидата-"криміналіста" по спеціалізації, або за жінок - Ірину Давидович та Оксану Квашу", - закликав делегатів з'їзду Микола Хавронюк.


15:15 Виступив представник НЮУ  ім. Я. Мудрого Олег Рожнов.

Він розповів, що Україна поступово підіймається з колін та долає перешкоди.

Втім, в Україні є проблеми з правосуддям. Українські судді, як зазначив кандидат, поки що переважно не виправдовують сподівань суспільства.

Також Олег Рожнов розповів делегатам з'їзду анекдот про корумпованих суддів.

На думку кандидата, ВРП необхідно запровадити певні «процесуальні фільтри», які дещо знизять надходження дисциплінарних скарг на суддів у Раду правосуддя.


14:50 Виступив кандидат Іван Назаров - заступник голови тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Він зазначив, що давно та системно займається проблемами судової влади. Також, багато займався проблемами діяльності ВРП. Захистив профільну дисертацію доктора юридичних наук.

Досвід кандидата, за його словами, може бути корисним ВРП.

Іван Назаров в цілому підтримав розпуск Ради правосуддя у лютому 2022 року. Він зазначив, що жоден склад ВРЮ/ВРП в їх історії фактично не виправдав сподівань громадян.

Втім, кандидат розповів, що діючий склад ВРП йому дуже подобається та є надія, що цьому складу вдасться виправдати довіру суспільства.


14:35 Наступний кандидат - представник Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва ім. акад. Ф. Бурчака Володимир Король.

Кандидат розповів, що має великий досвід роботи в фінансовій сфері, має досвід бізнес-діяльності. Також він є членом РГК при ДБР.

Володимир Король володіє англійською та німецькою мовами, вивчає китайську мову. Має зв'язки з іноземними науковцями.

«Я належу до славетного роду Крушельницьких. Я не маю права заплямувати свій великий рід ганебними вчинками», - повідомив Володимир Король про свою мотивацію, додавши, що може принести велику користь Раді правосуддя.

Також, кандидат звернувся до делегатів з'їзду китайською мовою, побажавши їм успіху.

Серед проблем ВРП, як і інших державних органів, Володимир Король назвав те, що науковці, яких обирають в органи державної влади, швидко забувають про те, хто їх обрав і більше не підтримують тісні зв'язки з колегами.

В цілому, кандидат підтримує дії влади по наведенню порядку в судовій владі.


14:25 Перед делегатами виступив представник Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Ігор Ковбас.

Він повідомив, що має великий та життєвий досвід.

Ігор Ковбас зазначив, що дії влади у сфері правосуддя зможуть у перспективі поліпшити стан та якість судочинства в Україні.

Він підтримав запровадження конкурсних доборів на різні посади в судовій владі, які запровадила діюча влада.


14:15 Наступний кандидат - представник Інституту держави і права ім. В. Корецького Оксана Кваша.

Оксана Кваша коротко повідомила, що на посаді члена ВРП буде сумлінно виконувати норми законодавства та захищати права громадян.

На думку кандидатки, актуальна проблема, яку ВРП потрібно вирішити, це якісне формування Служби дисциплінарних інспекторів.

На думку Оксани Кваши, ВРП необхідно більш тісно співпрацювати з науковцями-правниками.


14:10 Розпочалися виступи кандидатів на посаду члена ВРП.

Першою виступила перед делегатами з'їзду представник КНУ ім. Т. Шевченка Ірина Давидович.

Вона повідомила, що законодавство про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності недосконале. Так, є лазейки для звільнення суддів, які вчинили дисциплінарний проступок, у відставку.

Крім того, є питання по процедурі діяльності ВРП.

Ірина Давидович розповіла, що, нажаль, ВРП, як інституцію, не цікавить думка науковців - фахівців з тих чи інших питань дисциплінарної процедури щодо суддів чи кримінального права.

Також кандидат вважає, що студенти-правники можуть проходити практику у ВРП.


14:03 Мандатна комісія перевірила документи усіх кандидатів на посаду члена ВРП. Усі шість кандидатів визнані такими, що можуть бути обрані на посаду члена ВРП.


14:00 Обрані мандатна та лічильна комісії з'їзду.

Мандатну комісію очолила Валерія Миргород-Карпова, яка працює заступником директора Навчально-наукового інституту права з наукової роботи Сумського державного університету.

Лічильну комісію очолила Людмила Токарчук, декан економіко-правового факультету Одеського національного університету ім. І. Мечникова.



 13.26 Головуючий на з'їзді Анатолій Мазаракі повідомив, що на з'їзді присутні вже 110 делегатів від усіх 58 вищих навчальних закладів та наукових установ, які мають право делегувати своїх представників на з'їзд.

На минулому з'їзді у червні, як зазначив головуючий, з явкою делегатів були проблеми.


13.24 Заступник голови ВРП Дмитро Лук'янов закликав делегатів з'їзду обрати найбільш достойного кандидата.

Також він зазначив, що дієздатна ВРП - це вимога європейських та американських партнерів України.


13.10 З'iзд науковців-правників розпочав роботу.

Головує на з'їзді ректор Державного торговельного-економічного універсетету Анатолій Мазаракі.

Секретар з'їзду - проректор з наукової роботи Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого Дмитро Лученко (проти обрання Д. Лученко секретарем проголосували два делегати).

Для участі у работі з'їзду зареєструвася 103 делегати з 116 обраних.

Також на з'їзді присутні - заступник голови ВРП Дмитро Лук'янов, члени ВРП Роман Маселко та Микола Мороз.


Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва