Хто повинен формувати склад антикорупційного суду

12:46, 16 червня 2017
У ВККС назвали аспекти, на які слід звернути увагу при створенні органу, який сформує склад антикорупційного суду.
Хто повинен формувати склад антикорупційного суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Для того щоб забезпечити довіру до майбутнього антикорупційного суду, ініціатори його створення пропонують підключити до формування складу інституції міжнародних експертів. Іншими словами мова йде про створення своєрідної комісії, яка і сформує склад суду.

Повноваження з відбору суддів покладено на Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, але до створення комісії по формуванню складу антикорупційного суду в ВККС ставляться без упереджень.

Разом з тим голова ВККС Сергій Козьяков під час експертного обговорення перспектив створення антикорупційного суду в Україні, ініційованого українськими та іноземними фахівцями, зазначив, на які аспекти слід звернути увагу при формуванні такої комісії.

Зокрема, Сергій Козьяков, враховуючи досвід проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Верховного Суду, акцентував наступне:

  1. Необхідно подумати над вимогами до складу органу, який проводитиме відбір. Не повинно бути сумнівів у добропорядності і професійності його членів.
  2. На час проведення конкурсу робота цих осіб повинна бути оплачена. Невідомо, на який час затягнеться конкурс, а люди повинні отримувати заробітну плату.
  3. На час проведення конкурсу такий орган повинен отримати юридичний статус.
  4. Повинна бути визначена відповідальність членів комісії. Необхідно взяти до уваги, що екзаменатори отримають доступ до персональних даних кандидата.

Також, упевнений Сергій Козьяков, члени цієї комісії повинні бути готові до інформаційного тиску, з чим уже довелося зіткнутися ВККС.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді