В ДПСУ уточнили, що чоловіків на кордоні будуть пропускати лише з паперовими військовими документами

15:36, 23 травня 2024
Електронні варіанти, в тому числі «Резерв+», прикордонники не прийматимуть.
В ДПСУ уточнили, що чоловіків на кордоні будуть пропускати лише з паперовими військовими документами
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, з 18 травня прикордонники почали перевіряти наявність військово-облікового документу з відповідною відміткою у певних категорій громадян. Це може бути відмітка про відстрочку від призову або ж непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Речник ДПСУ Андрій Демченко пояснив, що прикордонники пропускають за кордон чоловіків лише з паперовим військово-обліковим документом. Електронні варіанти, в тому числі «Резерв+», прикордонники не прийматимуть.

«Будь-які додатки, якими користаються військовозобов’язані для того, щоб оновлювати свої дані в системах, ми не приймаємо. Виключно військово-обліковий документ, який виданий ТЦК, де прописані необхідні відмітки щодо відстрочки або виключення з військового обліку», - пояснив Демченко в коментарі «Укрінформ».

Він зауважив, що в постанові уряду також передбачено і військово-обліковий документ в електронній формі, але власне ці додатки, на які зараз всі звертають увагу, вони не є військово-обліковим документом в електронній формі.

«Коли буде сформований військо-обліковий документ в електронній формі, тільки тоді прикордонники почнуть його приймати як документ, якщо це буде прописано у правилах», - наголосив Демченко.

Як повідомлялося, необов’язкова перевірка військово-облікових документів на кордоні буде для осіб з інвалідністю та деяких інших категорій громадян.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», наразі застосунок Резерв+ не згадується в жодному нормативно-правовому акті, що може викликати питання про юридичні наслідки вчинених у додатку дій – наприклад, особи невірно вказують свою адресу, номер телефону чи електронну пошту. Профільний заступник міністра оборони Катерина Черногоренко питання, чи буде ухвалено відповідну постанову, поки не коментувала.

Раніше повідомлялось, що Кабмін постановою від 16 травня 2024 р. №559 затвердив Порядок оформлення та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також нову форму військово-облікового документа.

Зазначимо, що направлення на ВЛК після оновлення даних в Електронному кабінеті військовозобов’язаного Резерв+ прийде не відразу, а згодом у разі потреби.

У Міноборони пояснили, що робити, якщо у застосунку Резерв+ показує статус «у розшуку». 

Також стало відомо, чи можуть вручити повістку військовозобов’язаному після оновлення даних у ЦНАПі.

Нагадаємо, Міністерство оборони запустило тестування нового сервісу — електронної черги до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. 

Додамо, розсилати повістки поштою будуть з середини липня, коли мине 60 днів на оновлення військово-облікових даних. 

Разом з тим, голів ОСББ уповноважать вручати повістки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Віталій Катющенко
    Віталій Катющенко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Євген Мацький
    Євген Мацький
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду