Чи можна довести, що оновили дані в Резерв+: пояснення Міноборони

12:36, 7 червня 2024
Міноборони спростувало 5 міфів про застосунок Резерв+.
Чи можна довести, що оновили дані в Резерв+: пояснення Міноборони
Джерело фото: НТА
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство оборони України розібралося з п'ятьма найпоширенішими міфами щодо застосунку Резерв+. Відповідну інформацію оприлюднила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

«Цифрові інструменти залишаються найзручнішим способом оновлення даних, а цифровізація — стилем життя українців. Оскільки застосунок є популярним, бачимо багато чуток щодо його роботи. Відповідаємо на питання та розвінчуємо міфи», - зазначила вона.

Міф 1️: Застосунок не має правового статусу, він не згадується в законодавстві.

«Електронний кабінет військовозобов’язаного реалізований у форматі застосунку Резерв+. Функціонування застосунку регулюється постановою КМУ від 10 травня 2024 року та наказом міністра оборони про створення інформаційно-комунікаційної системи для доступу до електронного кабінету військовозобов’язаного», – зазначила Черногоренко.

Нагадаємо, постанова Кабміну про застосунок Резерв+, за словами Міноборони, начебто існує і була прийнята 10 травня. Але ця постанова опублікована не буде, що залишає під питанням правовий статус Резерв+. Нагадаємо, що акти з обмеженим доступом, як правило, все одно публікуються в частині дати, назви, номеру (і в «тілі» такої постанови вказується «документ з обмеженим доступом»). Але цього з невідомих причин Міноборони зроблено не було. Виникає і питання, як впливає на чинність нормативно-правового акту, який стосується прав широкого кола громадян, його неоприлюднення, і як уповноважені особи мають виконувати не доведений до суспільства акт.

Міф 2️: Застосунок некоректно працює, бо відображає неправильні дані.

Резерв+ підтягує дані з реєстру Оберіг, де можуть бути помилки. Та команда Міноборони вже впоралася з цим, виправивши 710 000 неточностей та повідомивши громадянам.

Міф 3️: Скріншоти з витоком даних військовозобов'язаних вже в мережі. Невже злили дані?

Міноборони підтвердило, що інформація про витік даних є фейком, а дані з реєстру Оберіг ніколи не були доступні через Інтернет.

Міф 4️: Застосунок створено за бюджетні кошти.

Застосунок було реалізовано за допомогою благодійних коштів, без залучення державних фінансів. Нагадаємо, розробка мобільного застосунку «Резерв+» обійшлася приблизно у 86 тисяч доларів США (3 413 448 грн). За словами Черногоренко, «фінансування розробки здійснювалося за кошти благодійного фонду».

Міф 5️: Громадяни не зможуть довести, що оновили дані в Резерв+.

Після оновлення дані автоматично потрапляють до реєстру Оберіг, а вже 18 червня у застосунку з'явиться електронний військово-обліковий документ, який можна буде перевірити через QR-код.

Черногоренко закликала користувачів продовжувати надавати відгуки, обіцяючи додавати до застосунку нові функції, щоб зробити його ще зручнішим для військовозобов'язаних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси