Хто та як може придбати зброю в Україні

13:50, 8 августа 2019
Особа повинна досягти певного віку, бути психічно здоровою та не мати судомостей.
Хто та як може придбати зброю в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним із пунктів програми партії «Слуга народу», яка отримала беззаперечну більшість у парламенті, було законодавче врегулювання володіння зброєю.

В Україні наразі немає спеціального закону, який би регламентував придбання, зберігання та використання вогнепальної зброї. Згідно зі ст. 263 Кримінального Кодексу носіння, зберігання, придбання, збут вогнепальної зброї, вибухівки та набоїв карається в'язницею на термін від 3 до 12 років. Законне придбання вогнепальної зброї — досить складний процес: потрібен дозвіл, велика кількість довідок, а також відповідна підготовка. Проте прогалини чинного законодавства дозволяють кваліфікувати захист зі зброєю як перевищення меж самозахисту, що карається законом. Отже, питання володіння зброєю, особливо після 2014 року, коли країну накрила хвиля нелегальної зброї зі Сходу, зараз стоїть досить гостро і потребує внесення змін до законодавства.

У Наказі від 21.08.98 року за № 622 «Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів» зазначається, що необхідно розрізняти гладкоствольну мисливську, нарізну мисливську і травматичну зброю.

Мисливську зброю може оформити особа, яка досягла певного віку (21 або 25 років), є психічно здоровою, має умови для зберігання та пройшла відповідне навчання. При цьому щодо довгоствольної нарізної зброї є обмеження на об’єм магазину.

Травматична зброя призначена для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями. Щоб її придбати, особа має досягти 18 років і мати певний статус: працівника правоохоронного органу або члена його родини, депутата, журналіста, особи, яка входять до громадських формувань з охорони правопорядку. 

Також не має бути жодних судимостей та притягнень до адміністративної відповідальності.

Для одержання дозволу на придбання зброї громадянам необхідно подати до органів МВС такі документи:

– заява щодо видачі дозволу на придбання зброї (+ заповнена картка);

– медична довідка;

– довідка про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування;

– платіжний документ про внесення коштів за надання відповідної платної послуги;

– копії паспорта громадянина України.

Після подання документів проводиться спеціальна перевірка щодо можливості надання дозволу на придбання зброї. В залежності від результатів перевірки особі може бути наданий дозвіл на придбання зброї або відмовлено в ньому. Строк дії дозволу становить 3 роки.

Щодо умов зберігання зброї, то якщо особа володіє не більше ніж трьома одиницями зброї, для її зберігання повинен бути сейф, надійно прикріплений до підлоги чи стіни. Якщо ж зброї більше, необхідно виконати певні вимоги зі встановлення сигналізації у приміщенні.

Контроль за умовами зберігання зброї здійснює дозвільна служба у територіальних органах поліції або дільничні офіцери. У разі неправильного зберігання зброї передбачена адміністративна відповідальність.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, коли в судах створять нормальні умови для роботи адвокатів.

 Також стало відомо, що як у Зеленського планують слідкувати за народними депутатами.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки