Адміністрування місцевих податків можуть забрати у податкових органів та передати громадам, – депутат

08:20, 27 августа 2021
Депутати побачили проблему в тому, що податкова адмініструє місцеві податки, і хочуть, щоб цим займалися органи місцевого самоврядування.
Адміністрування місцевих податків можуть забрати у податкових органів та передати громадам, – депутат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Скандальний «ресурсний» законопроект № 5600 від 02.06.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» містить багато «сюрпризів» для українців.

Про частину з них «Судово-юридична газета» неодноразово розповідала, зокрема, кого позбавлять спрощеної системи оподаткування, кому заборонять виїзд за кордон, що таке мінімальне податкове зобов’язання та що залишать поза судовим контролем.

Законопроект нищівній критиці піддало ГНЕУ, депутати назвали його відкатом від децентралізації, а Дмитро Разумков навіть закликав не створювати податкову державу та розповів, що буває, якщо корову менше кормити та більше доїти.

Внаслідок цього в парламенті зареєстрували сім альтернативних законопроектів та більше десяти тисяч поправок до основного.

Про одну із ініціатив, а саме – надати громадам можливість самим адмініструвати місцеві податки замість Державної податкової служби, «Судово-юридична газета» раніше розповідала.

«Останні роки частка місцевих податків постійно зростає і зараз складає приблизно 7,2% від загальних надходжень до місцевих бюджетів. Але цього недостатньо. Проблема в тому, що громади не мають власних органів з адміністрування цих податків. Тому ми пропонуємо наділити місцеве самоврядування правом, але не обов’язком створювати відповідні підрозділи», – повідомляв під час пресконференції на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Децентралізація» заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Сутність ідеї роз’яснив в інтерв’ю «Укрінформу» народний депутат України Віталій Безгін, який у Верховній Раді IX скликання опікується реформою децентралізації. Не без його безпосередньої участі члени Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування внесли до законопроекту №5600 поправки щодо адміністрування місцевих податків громадами.

Депутати сподіваються, що передача адміністрування місцевих податків громадам посилить загалом спроможність самоврядування та збільшить надходження до місцевих бюджетів. 

«Наразі в Україні місцеві податки адмініструє Державна фіскальна служба. У цьому ми бачимо проблему, бо ДФС не зацікавлена в місцевих податках: ПДВ для неї є пріоритетом, то який сенс займатись локальними податками? Місцеві громади встановлюють ставки, але це половина справи. ДФС же має контролювати, чи всі сплачують. Тому і треба передати адміністрування на місця. Чи всі громади спроможні якісно це робити? Об’єктивно з самого початку не всі, але усі громади будуть в цьому зацікавлені, бо збільшуватимуть надходження до власних бюджетів», – пояснив Віталій Безгін.

Депутат впевнений, що, якщо передати адміністрування місцевих податків громадам, зменшиться частка тих, хто працює нелегально, не сплачуючи податки.

«Процес болісний, бо збільшується і відповідальність органів місцевого самоврядування», – визнає депутат. – Наприклад, голова маленької громади розуміє, що, умовно, якийсь Василь Петрович має малий бізнес на території громади, але не сплачує жодних податків, тобто працює в тіні. Тоді голова громади чи податковий інспектор йдуть до бізнесмена та вимагають, щоб сплачував податки. Може виникнути конфлікт, але все ж аргументом громади є те, що таким чином збільшують надходження у свій локальний бюджет, вони зацікавлені у діалозі з такими підприємцями. А ДФС не цікавлять «копійчані цифри» в порівнянні з наповненням державного бюджету, та й ресурсу зайвого у ДФС для вирішення таких локальних ситуацій немає».

Також депутати намагаються повернути місцевим органам влади право перевіряти додержання законодавства про працю та накладати штрафи, яке самі ж скасували.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва