Верховний Суд поширив тижневий огляд рішень ЄСПЛ

20:12, 15 марта 2019
Огляд, зокрема, містить відомості однієї справи проти України.
Верховний Суд поширив тижневий огляд рішень ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прес-служба Верховного Суду оприлюднила новий огляд практики Європейського суду з прав людини, який містить рішення, прийняті ЄСПЛ з 4 по 7 березня 2019 року.

Черговий (сьомий) огляд містить, окрім іншого, інформацію щодо трьох справ: SANCHYSHYN v. UKRAINE, GRIGORYEV v. UKRAINE, KOROL AND OTHERS v. UKRAINE, рішеннями в яких ЄСПЛ констатував порушення Україною положень Конвенції у зв’язку з надмірною тривалістю кримінальних проваджень щодо заявників; незаконним триманням під вартою; відсутністю ефективного правового захисту; відсутністю належного медичного лікування у місцях позбавлення волі під час відбуття заявниками покарань тощо.

Окремий інтерес становить справа NEGURA AND OTHERS v. THE REPUBLIC OF MOLDOVA, рішенням в якій ЄСПЛ констатував порушення Молдовою права заявників на справедливий суд, закріпленого положеннями п. 1 ст. 6 Конвенції у зв’язку з тим, що заявники-підприємці були позбавлені можливості захистити у судовому порядку свої права на зручний для них графік торгівлі у спорі з органами місцевої влади.

Заслуговує на увагу і справа BOGONOSOVY v. RUSSIA, у якій рішенням ЄСПЛ констатовано порушення Росією права на повагу до приватного і сімейного життя, закріпленого ст. 8 Конвенції, у зв’язку з ненаданням можливості заявникам на підтримання сімейних зв’язків з онукою, яка була всиновлена родичами.

З повним оглядом можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про інший огляд рішень ЄСПЛ. Той огляд практики Європейського суду з прав людини містив відомості, зокрема, щодо 7 справ проти України.

Крім того, ми повідомляли, що прес-служба ВС опублікувала огляд рішень ЄСПЛ, ухвалених з 11 по 15 лютого, який містить два рішення у справах проти України. 

Також ми повідомляли, що з’явився дайджест судової практики Великої Палати ВС, який містить огляд правових позицій, висловлених у постановах ВП ВС за лютий 2019 року.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді