Комітет підтримав спрощення процедури приватизації державного та комунального майна, яке перебуває у заставі: є умова

11:12, 11 серпня 2022
Пропонується дозволити приватизацію державного чи комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу.
Комітет підтримав спрощення процедури приватизації державного та комунального майна, яке перебуває у заставі: є умова
Джерело фото: sej.org
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт № 7575 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо приватизації державного та комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та спростити процедуру приватизації такого майна.

Проектом закону пропонується доповнити статтю 92 Податкового кодексу України новим пунктом, встановивши, що у разі відчуження у процесі приватизації державного або комунального майна, яке перебуває у податковій заставі у складі єдиного майнового комплексу державного або комунального підприємства, згода контролюючого органу на відчуження такого майна не вимагається, якщо договором купівлі-продажу об’єкта приватизації передбачено зобов’язання покупця не пізніше шести календарних місяців з дати укладення договору купівлі-продажу повністю погасити податковий борг, у зв’язку з яким виникло право податкової застави.

При цьому державне або комунальне майно, яке відчужується у складі єдиного майнового комплексу державного або комунального підприємства, не звільняється з податкової застави до повного погашення податкового боргу покупцем.

Згідно з документом, у разі продажу у процесі приватизації єдиного (цілісного) майнового комплексу державного або комунального підприємства чи інших об’єктів державної та комунальної власності - покупець набуває усіх прав та обов’язків щодо погашення податкового боргу державного або комунального підприємства, що залишився непогашеним станом на дату укладення договору купівлі-продажу.

При цьому передбачено, що у разі погашення покупцем суми податкового боргу у повному обсязі та у визначений договором купівлі-продажу строк, однак не пізніше шести календарних місяців з дати укладення договору купівлі-продажу, штрафні санкції і пеня, передбачені статтями 124 і 129 цього Кодексу, на такі сплачені суми не застосовуються (не нараховуються), а застосовані (нараховані) підлягають анулюванню.

У зв’язку із запропонованими змінами до Податкового кодексу України Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» пропонується доповнити положенням про те, що згода контролюючого органу на відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, не вимагається у випадках, встановлених Податковим кодексом України.

Таким чином, в разі підтримки законопроєкту буде прибрано бюрократичну перешкоду для приватизації державного чи комунального майна, що перебуває у заставі, однак це не дає гарантій погашення боргу перед бюджетом. Хоча покупця і стимулюють розрахуватися зі скарбницею в піврічний термін.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», лідер партії «Слуга народу» Олег Шуляк наголошує на необхідності відновлення приватизації. До цього Верховна Рада схвалила законопроєкт, який передбачає спрощення приватизаційних процесів. Документ вже підписав Президент України Володимир Зеленський.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду