У Євросоюзі 10 липня обговорять самодіяльну «мирну місію» прем'єра Угорщини Віктора Орбана

16:00, 9 липня 2024
Посли ЄС зберуться для обговорення дій угорського уряду на початку головування Угорщини в Раді ЄС.
У Євросоюзі 10 липня обговорять самодіяльну «мирну місію» прем'єра Угорщини Віктора Орбана
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Посли 27 країн Європейського Союзу 10 липня зберуться у Брюсселі для обговорення поведінки та дій Угорщини, які особливо проявилися після початку її головування у Раді ЄС. Про це повідомляє «Голос Америки».

Вказується, що відповідна нарада має відбутися з ініціативи Польщі після того, як угорський прем'єр Віктор Орбан одразу після початку головування у Раді ЄС здійснив візити до рф та Китаю.

Сам Орбан зізнався, що тримав у таємниці від союзників своє турне, яке почалося з поїздки до Києва 2 липня - на другий день після офіційного початку угорського головування в ЄС.

Угорський прем’єр подав суперечливі пояснення своєї ролі, визнаючи з одного боку, що він не був уповноважений ЄС на переговори і наголошуючи, що діяв як суверенний керівник своєї держави.

Але водночас Орбан підкреслив, що його діяльність пов'язана з головуванням Угорщини в ЄС і він говорить про намагання впливати на європейську політику й змінити курс, визначений більшістю країн Євросоюзу.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики й безпеки Жозеп Борель в день перебування угорського прем’єр-міністра в москві оприлюднив заяву, в якій підкреслив, що той візит відбувався «виключно в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною і рф».

«Прем'єр-міністр Орбан не отримував жодного мандату від Ради ЄС на відвідування Москви. Позиція ЄС щодо загарбницької війни рф проти України відображена в багатьох висновках Європейської Ради. Така позиція виключає офіційні контакти між ЄС і президентом Путіним. Таким чином прем’єр-міністр Угорщини не представляє ЄС у жодній формі», - підкреслено в заяві.

Раніше Президент Зеленський пояснив, чому Орбан не може бути посередником між Україною та рф.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України